Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam kiedy otrzymałam w prezencie maszynę do chleba . Po kolejnych próbach ( udanych bądź mniej udanych) upieczenia chleba na drożdżach piekarskich skusiłam się na wyhodowanie własnego zakwasu ponieważ zawsze " coś" w zapachu chleba na drożdżach mi przeszkadzało. Niby pieczywo to było dobre ( moja rodzina mówiła nawet ze wspaniałe) ale ...no właśnie - odkąd wyhodowałam własny zakwas i zaczęłam piec na nim chleb, nie dokupuję już chlebka w sklepie .
Czasami zdarza mi się jednak upiec bułeczki drożdżowe albo chlebek „ala pizza,” kiedy okazuje się że niespodziewanie zabrakło pieczywa na rano :) ...ale te przepisy podam już później.
Dojście do tego przepisu to była naprawdę droga do męki :) Zanim upiekłam ten chlebek , próbowałam naprawdę wielu przepisów z wielu źródeł. Wszystkie one dawały chleby albo płaskie, albo zbite , gliniane , lepiące - ogólnie rzecz biorąc - ptaki na dworze miały ucztę codziennie. Żaden przepis nie dał mi pełnego zadowolenia więc wzięłam sprawę w swoje ręce.
Ten chleb razowy jest puszysty i nie klei się do noża !!! Pięknie wyrośnięty, potrafi być świeży przez ok 5 dni. Jest po za tym syty. Ja najadam sie jedną kromką chleba.
Chleb puszysty 100 % pełnoziarnisty
| |
| Gotowy pachnący chleb posypany siemieniem lnianym |
*Kubek- 300 ml
Zaczyn
½ kubka * mąki pełnoziarnistej
½ kubka *ciepłej wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na ok. 6 godzin ( do 12 godzin max)
½ kubka *ciepłej wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na ok. 6 godzin ( do 12 godzin max)
rezultat na zdjęciu obok
Ciasto
Cały wcześniej przyrządzony Zaczyn
1 i 1/4 kubka *ciepłej wody
2 kubki *mąki pełnoziarnistej
(pszenno-żytniej- ja mam taką mieszankę)
bądź
po jednym kubku mąki żytniej razowej i mąki pszennej graham
1 Łyżeczka soli
Plus (Opcjonalnie )2 garście ulubionych ziaren czy płatków owsianych
(pszenno-żytniej- ja mam taką mieszankę)
bądź
po jednym kubku mąki żytniej razowej i mąki pszennej graham
1 Łyżeczka soli
Plus (Opcjonalnie )2 garście ulubionych ziaren czy płatków owsianych
Informacja dla tych, którzy mają młody zakwas – można dodać ¼ łyżeczki suchych drożdży żeby ciasto lepiej rosło.
Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić ciasto łyżką najlepiej drewnianą. Wyrabianie ciasta trwa ok. 2-3 minuty ( można dodać ziarna pod koniec wyrabiania ciasta). Po tym czasie ciasto przełożyć do formy na chleb i okryć folią żeby nie wyschło. Formę uprzednio wysmarować cienko masłem i oprószyć mąką. Wygładzić ciasto mokrą łyżką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 3.5 godziny. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Przed włożeniem do pieca spryskać wodą. Można posypać ziarnami. (Nie nacinajcie ciasta bo jest ono bardzo luźne i może opaść)
Pieczenie chleba – 1 godz.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut, po czym spryskać wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni na kolejne 45 minut. Ponownie spryskać wodą ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Wyjąć chleb z pieca, wyłożyć z formy i studzić na kratce.
Ps. Zaczekać aż chlebek wystygnie :)
Smacznego !!!Pieczenie chleba – 1 godz.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut, po czym spryskać wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni na kolejne 45 minut. Ponownie spryskać wodą ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Wyjąć chleb z pieca, wyłożyć z formy i studzić na kratce.
Ps. Zaczekać aż chlebek wystygnie :)
No comments:
Post a Comment