Tuesday, 1 April 2014

Puszysty chleb 100 % pełnoziarnisty na zakwasie

Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam kiedy otrzymałam w prezencie maszynę do chleba . Po kolejnych próbach ( udanych bądź mniej udanych) upieczenia chleba na drożdżach piekarskich skusiłam się na wyhodowanie własnego zakwasu ponieważ zawsze " coś" w zapachu chleba na drożdżach mi przeszkadzało. Niby pieczywo to  było dobre ( moja rodzina mówiła nawet ze wspaniałe) ale ...no właśnie - odkąd wyhodowałam własny zakwas i zaczęłam piec na nim chleb, nie dokupuję już chlebka w sklepie .

Czasami zdarza mi się jednak upiec bułeczki drożdżowe albo chlebek „ala pizza,” kiedy okazuje się że niespodziewanie zabrakło  pieczywa na rano :)  ...ale te przepisy podam już później.

Dojście do tego przepisu to była naprawdę droga do męki :) Zanim upiekłam ten chlebek , próbowałam naprawdę wielu przepisów z wielu źródeł. Wszystkie one dawały chleby albo płaskie, albo zbite , gliniane , lepiące - ogólnie rzecz biorąc - ptaki na dworze miały ucztę codziennie. Żaden przepis nie dał  mi pełnego zadowolenia więc wzięłam sprawę w swoje ręce.

Ten chleb razowy jest puszysty i nie klei się do noża !!! Pięknie wyrośnięty, potrafi być świeży przez ok 5 dni. Jest po za tym syty. Ja najadam sie jedną kromką chleba.

 

Chleb puszysty 100 % pełnoziarnisty



Gotowy pachnący chleb posypany siemieniem lnianym
*Kubek- 300 ml 
Zaczyn  
 
Gotowy zaczyn
3 duże pełne łyżki ( do zupy) ZAKWASU

½ kubka * mąki pełnoziarnistej  
½ kubka *ciepłej wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na ok. 6 godzin ( do 12 godzin max)
rezultat na zdjęciu obok

Ciasto
Cały wcze
śniej przyrządzony Zaczyn 
1 i 1/4 kubka *ciepłej wody  
 
2 kubki *mąki pełnoziarnistej
 (pszenno-żytniej- ja mam taką mieszankę)
bądź
 po jednym kubku mąki żytniej razowej i mąki pszennej graham
1 Łyżeczka soli
Plus (Opcjonalnie )2 garście ulubionych ziaren czy płatków owsianych
Informacja dla tych, którzy mają młody zakwas – można dodać ¼ łyżeczki suchych drożdży żeby ciasto lepiej rosło.


Ciasto przed i po wyrośnięciu


Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić ciasto łyżką najlepiej drewnianą. Wyrabianie ciasta trwa ok. 2-3 minuty ( można dodać ziarna pod koniec wyrabiania ciasta). Po tym czasie ciasto przełożyć do formy na chleb i okryć folią żeby nie wyschło. Formę uprzednio wysmarować cienko masłem i oprószyć mąką. Wygładzić ciasto mokrą łyżką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 3.5 godziny. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Przed włożeniem do pieca spryskać wodą. Można posypać ziarnami. (Nie nacinajcie ciasta bo jest ono bardzo luźne i może opaść)



Pieczenie chleba – 1 godz.  
Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut, po czym spryskać wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni na kolejne 45 minut. Ponownie spryskać wodą ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Wyjąć chleb z pieca, wyłożyć z formy i studzić na kratce. 

Ps. Zaczekać aż chlebek wystygnie :)

   Smacznego !!!

 

 









No comments:

Post a Comment