Ciasto na chleb drożdżowy wyrabiam w maszynie ale do drugiego wyrastania przekładam je do mojej ulubionej formy na chleb . Jakoś nie lubię kształtu chlebków z maszyny a i skórka chleba jest zupełnie inna gdy piecze się go w piekarniku. Drugie wyrastanie trwa ok. godziny do półtorej w zależności od temperatury pomieszczenia . Po wyrośnięciu ciasta , spryskajmy je delikatnie wodą . Chleb pięknie prezentuje się posypany mąką przed włożeniem do pieca. Pieczemy go w temperaturze 180 *C przez ok 1 godz. 20 min. ( Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika)
Chleby 100 % pełnoziarniste można upiec jedynie na bazie zakwasu . Do tych na drożdżach maksymalna ilość mąki pełnoziarnistej nie powinna przekroczyć 50 %. W innym wypadku zamiast smacznego chleba będziemy jedli glinę :)
Dzięki dodaniu miodu ten chlebek traci swój " drożdżowy zapach" , który przeszkadza wielu w chlebach drożdżowych.
No comments:
Post a Comment