Thursday, 3 April 2014

Miodowy chleb pełnoziarnisty na drożdżach

 Jeśli naprawdę musicie zjeść pieczywo najlepiej żeby było upieczone w domu . Mamy wtedy pewność , że nie ma w nim żadnych dodatków , o których istnieniu nawet nie zdajemy sobie sprawy . Polecam przeczytać artykuł http://pieniadze.fakt.pl/Jemy-chleb-z-siersci-i-pior-Co-dodaja-do-pieczywa,artykuly,221670,1.html

Ciasto na chleb  drożdżowy wyrabiam w maszynie ale do drugiego wyrastania przekładam je do mojej ulubionej formy na chleb . Jakoś nie lubię kształtu chlebków z maszyny a i skórka chleba jest zupełnie inna gdy piecze się go w piekarniku. Drugie wyrastanie trwa ok. godziny do półtorej w zależności od temperatury pomieszczenia . Po wyrośnięciu ciasta , spryskajmy je delikatnie wodą . Chleb pięknie prezentuje się posypany mąką przed włożeniem do pieca. Pieczemy go w temperaturze 180 *C przez ok 1 godz. 20 min. ( Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika)

Chleby 100 % pełnoziarniste można upiec jedynie na bazie zakwasu . Do tych na drożdżach maksymalna ilość mąki pełnoziarnistej nie powinna przekroczyć 50 %. W innym wypadku zamiast smacznego chleba będziemy jedli glinę :)

Dzięki dodaniu miodu ten chlebek traci swój " drożdżowy zapach" , który przeszkadza wielu w chlebach drożdżowych.

Miodowy chleb pełnoziarnisty

1 i ½ kubka *ciepłej wody  

2 łyżki oleju roślinnego

3 pełne łyżki miodu

płaska łyżeczka soli

1 i 1/2 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 i 1/2 kubka mąki chlebowej

3 płaskie łyżeczki suchych drożdży piekarskich
 
 
 

 

No comments:

Post a Comment